Nu incerca niciodata sa multumesti pe toata lumea, pentru ca esti infrant si nici n-a inceput batalia.

Cam asta reprezinta si vorba pe care ne-o zicem de fiecare data cand incercam sa prezentam benficiile digitalizarii. În era digitalizării rapide și a avansului tehnologic, există o teamă frecventă și persistentă printre oameni, de aici si reticenta prezentarii acestor beneficii. Ne gandim ca locurile noastre de muncă vor fi preluate de roboți și sisteme inteligente. Această temă a fost adesea amplificată în mass-media și, ca rezultat, unii oameni simt că viitorul lor profesional este amenințat. Cu toate acestea, trebuie să abordăm această temă cu un spirit critic și să privim digitalizarea într-o lumină mai pozitivă.

Avand in vedere ca digitalizarea este privita diferit in functie de fiecare persoana, ceea ce pentru noi e un beneficiu ca firma de digitalizare, nu poate fi la fel pentru alti oameni. Si e normal si firesc. Dar ce credem ca e important pentru persoanele care nu vad digitalizarea ca pe un beneficiu, este ca, indiferent de scepticism, ar trebui ne uitam cu deschidere la viitor, in special pentru ca vremurile s-au schimbat si intreaga viata o traim in alte moduri fata de trecut.

Nu mai e vorba doar de supravietuire, acum ne gandim la dezvoltare, aspiratii si constientizarea scopului vietii noastre. Este o schimbare de 180 de grade, dar aduce cu sine multe satisfactii. Teama ca am putea fi inlocuiti vreodata de roboti e fireasca, dar imaginati-va urmatorul scenariu:

“Daca in viitor un soft va introduce datele in campuri in fiecare dimineata la ora 9, pe baza regulilor setate de dumneavoastra, pentru ca un raport sa fie livrat catre emailul dvs. la ora 11? Aveti o intalnire cu un client la ora 12 si vreti sa fie totul pregatit, asa ca inainte de intalnire va ocupati de alte detalii si va veti folosi de acest raport care e deja finalizat.

Cum priviti acest scenariu?

Acel soft v-a scutit de o munca mecanica, iar timpul scutit il puteti folosi pentru a pregati alte detalii ale intalniri (poate o alta statistica financiara, investigatii asupra anumitor probleme survenite, intrebari etc.).

Haideti sa folosim timpul in folosul nostru si sa adoptam gandirea “out of the box”

Gandirea “out of the box” sau in traducerea mot-a-mot “inafara cutiei” presupune sa nu vedem doar din perspectiva noastra, ci sa cautam in exterior solutii la probleme si la dificultatile cu care ne confruntam.

Raportand gandirea “out of the box” la contextul digitalizarii, oamenii ar trebui sa vada beneficiile digitalizarii, gandindu-se la activitatea zilnica fie ca vorbim despre profesie sau acasa cu familia.

Digitalizarea a devenit un motor al progresului și inovației în societatea modernă. Schimbările tehnologice rapide au adus cu sine oportunități de dezvoltare în diverse sectoare ale economiei. Noi tehnologii, cum ar fi inteligența artificială, automatizarea și analiza datelor, au îmbunătățit eficiența și productivitatea, ceea ce a dus la creșterea economiei globale. În timp ce unele joburi tradiționale pot fi automatizate, noi oportunități de carieră apar în paralel. Astfel, în loc să fim înlocuiți de roboți, ne putem adapta și putem învăța să lucrăm alături de aceste tehnologii avansate.

Pentru a fi deschisi digitalizarii, ganditi-va ce puteti face cu timpul “castigat” in urma digitalizarii anumitor procese/sarcini? Avand in vedere accesul sporit la informație și resurse, internetul și tehnologia au făcut ca accesul la cunoștințe să fie mai ușor de obținut, iar învățarea continuă a devenit mai accesibilă. În loc să privim roboții ca pe niște rivali, ar trebui să îi vedem ca pe parteneri tehnologici care ne pot ajuta să ne îmbunătățim performanțele și să ne atingem potențialul maxim.

Asadar, suntem de parere ca digitalizarea are un impact semnificativ asupra societății noastre, si nu ar trebui să fim înspăimântați că vom fi înlocuiți de roboți. Cu o perspectivă pozitivă și o abordare proactivă, putem profita de avantajele tehnologiei pentru a ne îmbunătăți viețile și carierele. Adaptarea la schimbările tehnologice și investirea în abilitățile specifice umane reprezintă cheia pentru a construi un viitor prosper în era digitală.