În lumea dinamică și în continuă schimbare în care trăim, tehnologia joacă un rol din ce în ce mai important în viața noastră de zi cu zi și în afaceri. Un domeniu care a atras atenția în ultimii ani este inteligența artificială (AI). Această tehnologie fascinantă deschide noi oportunități și ne permite să facem lucruri, pe care în trecut le-am considerat imposibile. Astăzi, vreau să împărtășesc cu voi povestea mea despre cum am explorat lumea AI și cum aceasta a schimbat modul în care lucrăm și trăim.

În calitate de antreprenor, am înțeles importanța adaptării la noile tehnologii și am văzut potențialul uriaș AI în afaceri. Oportunitatea cea mai mare pe care o avem e cea dată de tesutul antreprenorial românesc. Din punctul meu de vedere, pare că suntem obișnuiți cu multe impredictibilități, pe care le depășim în mod constant. In mod curios, cred că exact această trăsătură ne va permite să fim foarte agili și ca organizații mici și medii, să putem să câștigăm lupte de tipul David versus Goliat.

Intr-adevar, in orice domeniu exista ingrijorari si riscuri. Principala mea îngrijorare privind implementarea inteligenței artificiale la nivelul afacerii mele sau ale unei alte organizații este, de fapt, lipsa ei de implementare la un nivel optim și ignorarea culturii organizaționale, care poate să ducă la pierderea de oameni valoroși. Un om valoros poate să devină soloprenor foarte facil, învățând astfel de instrumente și să creeze plusvaloare în altă direcție sau chiar să-ti devină competitor.

De aceea, este crucial să nu ignorăm nevoile și valorile umane în fața avansului tehnologic si să ne concentrăm pe lucruri, pe care roboții nu ni le vor înlocui, și anume cultura organizațională între oameni și oferirea de sens la locul de muncă. Avem nevoie să ne adaptăm la aceste schimbări și să ne ascuțim toporul, inteligenta artificiala fiind un alt instrument. Mai mult, să nu simțim că e încă o muncă în plus. Si da, o să avem nevoie să investim niște timp (in invatare, adaptare), ca să putem să câștigăm timp ulterior.

Tehnologia AI poate fi comparată cu piesele de LEGO, care se pot compune și combina într-un mod inovator, obținând astfel rezultate impresionante. În acest sens, mă entuziasmează să văd in jur tot mai multe exemple reale și să învăț cum putem implementa aceste soluții în afacerile noastre, chiar și cu resurse limitate.

Cum folosim inteligenta artificiala in Brunomag ?

Ca obiectiv in utilizarea inteligentei artficiale, ma intereseaza să îmbunătățesc fiecare verticală: de la operationala si de interacțiune cu clientul, adică la nivel de marketing, vânzări și în general, o conștientizare mai mare cu privire la necesitățile de sistematizare și de digitalizare ale afacerilor. De aceea, îmi încurajez echipa să facă mereu explorari în acest domeniu, deoarece de acolo vin idei noi. Până la urmă, AI-ul poate să preia din lucrurile plictisitoare. Oamenii pot să se concentreze pe plusvaloare, să vină cu drag la muncă și să facă ceea ce un robot nu poate sa faca.

Acum ca ti-am vorbit despre ce impact poate aduce AI-ul in afacere si care este opinia mea pornind si de la aplicabilitatea AI in Brunomag, vreau sa stii ca exista o oportunitate care sa iti ofere mai multa claritate in acest sens. Oportunitatea este data de evenimentele despre AI pe care le organizeaza Adrian Dragomir, de la Termene.ro , cu care am colaborat pentru diferite automatizări între sisteme la nivelul de transmitere și de prelucrare de date. Ceea ce apreciez la Adrian este faptul că și-a sistematizat și digitalizat afacerea si au implementat AI in interiorul organizatiei sale. In paralel, este un bun practician cu rezultate palpabile, care a reușit să se înconjoare și de parteneri experți care pot să ofere informatii valoroase si aplicate pe afacerea ta sau a cunoscutilor tai.

Prin urmare, incepand cu 17 Iulie, ai posibilitatea de a participa la sesiuni LIVE (atat online, cat si offline) care cuprind 100 de ore de educație gratuită pentru antreprenori și angajați despre folosirea inteligenței artificiale. Te poti inscrie aici si poti urmari intalnirile din aplicatia termene online.

Inchei prin a spune ca, in calitate de antreprenori, trebuie sa avem curajul sa devenim niște arhitecți ai binelui, pentru că munca nu mai este doar o modalitate de a face bani, ci un mod prin care putem aduce sens în viața altora și avem o datorie să facem aceste investiții pentru un viitor mai bun.

Suntem într-o curbă exponențială de creștere și avem nevoie să intelegem acest lucru, pentru că, așa cum internetul a deschis noi granițe și ne-a oferit mai multă libertate, la fel și inteligența artificială poate avea urmări similare. Așa că te invit să participi la sesiunile “Valurile Inteligenței Artificiale”, să aplici ideile pe care le înveți acolo si nu numai de acolo, fii curios si experimenteaza si invata, ca sa devii unul dintre cei care aduc un impact pozitiv nouă, tuturor.