Intro

Daca ai un site gazduit undeva, probabil ca vei avea un serviciu de email inclus ca parte a serviciilor de hosting.

Apropo, daca nu ai inca o adresa de email de tip office@afacereata.ro, cred ca acesta este primul pas. O buna parte dintre cei care ne-au descarcat eBook-ul au preferat sa-si introduca adresele de Yahoo si de Google.

Deja de anul trecut ne uitam mult mai atent la oamenii cu care facem business si primele impresii conteaza.

Neavand un domeniu al afacerii, este dificil si de implementat GDPR-ul obligatoriu pentru firme si nu lasa o impresie buna oricum.

Insa, revenind, daca ai un serviciu de email de la un furnizor de hosting, afacerea va avea de suferit indirect.

Nu este vorba aici despre faptul ca nu exista furnizori de hosting buni care sa iti asigure o calitate buna a serviciilor si ca ar trebui sa ne orientam catre furnizori internationali de hosting.

Totusi, avantajul unui furnizor national este acela ca site-ul gazduit acolo se va incarca mai repede decat daca este intr-un datacenter in Frankfurt.

Noi credem ca este mai bine sa existe o privire de ansamblu asupra business-ului, nu doar una focalizata pe un singur criteriu – ce furnizor de hosting sa-mi ofere email-ul.

Interconectivitate intre sisteme

Un business are nevoie de mai multe sisteme care sa sustina diferitele activitati pe care le are.

Probabil ca deja folosesti o parte dintre aceste sisteme – sunt unele care sunt mai cunoscute decat altele.

De obicei cele care circula cu “viteza gratuit”, circula cel mai repede.

Insa cele gratuite probabil ca vor fi si sisteme cloud, pe care le accesezi printr-un browser – fie ca vorbim despre Trello sau altele.

In SUA se folosesc zeci de sisteme software in companii si este mereu o provocare sa le tii sincronizate.

Ajuta mult faptul ca acele sisteme sa fie “deschise” si sa permita interconectarea intr-un mod sigur.

De altfel, cam acesta este standardul in momentul de fata si sistemele care nu il implementeaza (ca au ramas intr-o varianta desktop sau ca au un anumit avantaj competitiv in piata) au o existenta limitata, deoarece oricand orice gigant poate sa intre pe piata respectiva si sa ofere solutii mult mai cuprinzatoare.

Concret, daca procesele de lucru implica mult copy/paste intre interfete invechite, doar ca sa existe datele actualizate, atunci cei mai multi oameni vor prefera sa lucreze intr-un sistem unde insertia de date este facila, de tip Excel, iar deciziile bazate pe date vor fi destul de intarziate.

In metafora “daca ai la dispozitie doar un ciocan, toate problemele vor parea cuie”, Excel tinde sa fie ciocanul. Afla aici de ce Excel poate sa fie daunator pentru afacerea ta.

In afara, o buna parte din dezvoltarea economica a fost data de aceasta interoperabilitate si de aceasta interconectare, care a venit peste o anumita situatie tehnologica existenta → companiile aveau anumite sisteme invechite, dezvoltate de furnizori locali, care au fost schimbate cu solutii cloud.

Acest lucru se va intampla si in Romania in urmatorii ani si in anumite sectoare deja se intampla.

www.brunomag.ro de ce este o idee nefericita pentru business sa nu folosesti o adresa de email dedicata2

De ce un email este o identitate si nu este doar pentru mesagerie

O buna parte din dezvoltarea economica data de Internet a venit ca urmare a interconectivitatii.

Ca sa se poata intampla aceasta interconectivitate era nevoie initial de un strat de incredere intre participanti.

Initial, in perioada anilor ’90 si ’00 s-a pus mult accentul pe realizarea comunicarii la nivel tehnic, fiecare participant fiind “ascuns” in spatele unui pseudonim care ii garanta o anumita intimitate digitala.

Insa acest lucru nu a dus la schimburi economice fulminante.

Cheia a aparut in domenii precum comertul electronic, unde era nevoie sa fie furnizate date reale si ca atare email-ul a devenit calea principala de comunicare, insa tot trebuia sa verifici ca persoana este cine pretinde ca este.

Insa o inovatie tehnologica a venit o data cu implementarea unor protocoale de tip Open Authentication, prin care puteai sa incredintezi aceasta verificare unor terte parti, precum Google, apoi Microsoft, apoi Facebook.

De aceea, acum e ciudat sa nu vezi un conecteaza-te cu Google sau cu Facebook pe un anumit site.

Iar acesti giganti si-au luat asupra lor aceasta verificare de identitate, iar dupa ce identitatea era verificata, ti se puteau furniza serviciile dorite, insa nu inainte.

Sigur ca si acum poti sa ai conturi false pe aceste platforme si sa nu respecti termenii si conditiile kilometrice, insa acestea acum sunt mai degraba exceptia, decat regula, daca ne uitam per total la evolutia tehnologica.

Singura problema: identitatea trebuie sa fie unica si ca atare s-a ales email-ul ca varianta facila, usor de retinut.

De ce este o problema?

Deoarece se ascunde faptul ca sunt anumite servicii care pot sa fie folosite prin intermediul acestei identitati.

Captiv intr-un email sau interconectat printr-o identitate

Concret, noi consumam servicii video, audio, media, blog-uri etc., toate folosind o identitate.

Noi folosim solutiile de la Google, insa acest lucru se aplica si pentru alt furnizor cloud, de genul Microsoft sau Apple sau altii.

www.brunomag.ro de ce este o idee nefericita pentru business sa nu folosesti o adresa de email dedicata1

Cateva avantaje la un cont cloud

  • ai posibilitatea de a-ti crea un cont facil prin acel “conecteaza-te cu…” iar prin integrarea pe care o are contul Google cu browser-ul Chrome, se face automat generarea de parole sigure si salvarea lor pe acelasi cont si sincronizarea ulterioara pe toate device-urile care sunt conectate cu acel cont. Ca atare, nu ai nevoie sa iti faci manual cont peste tot si sa te gandesti la ce alta “parolaPisicaMimi” sa folosesti
  • folosind o aceeasi identitate, poti sincroniza multiple alte servicii online, iar acest lucru deschide usile posibilitatilor de sincronizare de date si apoi de automatizare fluxuri de lucru, iar acest cont actioneaza ca o parghie intre celelalte conturi
  • sub aceasta identitate poti sa faci plati online, fie cu telefonul sau prin internet prin salvarea cardului in cont sau prin servicii dedicate de tipul GooglePay sau ApplePay

Exemplu recent despre digitalizarea unor procese de lucru si ce email sa se foloseasca

Cazul este al unei persoane care ofera servicii pentru care este nevoie de programare.

Cumparase domeniul pe care urma sa-l foloseasca si intrebarea era “ce adresa de email sa pun pe cartile de vizita?”

Din discutii, am inteles ca este necesar sa se trimita si mesaje de reamintire a programarii catre clientii finali.

Persoana respectiva avea deja cont de hosting si o adresa de email creata pe acesta.

Mai ramanea problema implementarii facile a unui proces care sa automatizeze istet aceste mesaje de reamintire, fara sa incarce persoana cu munca administrativa.

Ca sa putem realiza acest lucru foarte rapid si cost effective, ne-am uitat la ce solutii cloud se pot interconecta cu furnizorul smslink.ro (care va fi folosit pentru a trimite email-uri).

Din fericire, smslink.ro se interconecteaza cu multe platforme si nu este nevoie efectiv sa dezvoltam software ca sa trimitem un SMS si nici sa folosim interfata lor web.

Una dintre aceste conexiuni era cea dintre Google Calendar si SMS si ca atare am putut sa “legam” foarte facil cele doua platforme, asa incat in momentul in care se adauga o programare, persoana care se programeaza sa primeasca un SMS.

Singurul lucru necesar este sa existe o sincronizare de date, clientii sa aiba adresa de email si telefonul sincronizate. Si partea buna este ca acest proces deja se intampla → intr-un telefon modern, se vor sincroniza datele cu contul Google asociat sau cu contul Apple sau cu altele.

Daca ar folosi doar o adresa de email de la o firma de hosting, ar trebui sa colecteze datele din telefon cand da email-ul, nu ar exista autocompletare si nu are exista niciun serviciu cloud de tip Calendar.

Sigur, tot ar putea sa-si creeze un cont Google daca foloseste Android sau un cont Apple daca foloseste iPhone ca sa beneficieze de solutia descrisa mai sus, dar munca de sincronizare de date intre aceste conturi si adresa de email din hosting nu este de neglijat.

Practic folosirea unor astfel de servicii cloud deschid noi posibilitati si nu mai este nevoie nici de munca administrativa in plus si nici de dezvoltari software costisitoare si de durata.

REZERVA O INTALNIRE